Abessinier och somali finns i åtta godkända färger där viltfärgat är grundfärgen. Flertalet abessinier och somali är viltfärgade. Färgen kan påverkas av anlag som modifierar viltfärgen. Sorrelfärgen uppkommer när katten har dubbla så kallade sorrelanlag. En del katter bär också på dilutionsanlag. Dilutionen "späder ut" den ursprungliga färgen. En viltfärgad katt som har dubbla anlag för dilution blir blå och en sorrelfärgad katt som har dilutionsanlaget i dubbel uppsättning blir fawn. Blå- och sorrelfärgade katter är mindre vanliga i Sverige och det föds endast några enstaka kattungar med färgen fawn varje år. Dessa fyra färger kan sedan förekomma i kombination med silver.

Abessinier och somali är tickade, vilket innebär att varje hårstrå är randigt varvat med ljusare och mörkare färgband. Den mörkaste färgen finns alltid längst ut på stråt, och är kattens grundfärg. De har en bottenfärg som är ljusare.

En tickad katt är agoutimönstrad, vilket ger den det karaktäristiska M-et i pannan och det vilda utseendet.

 

 

 
Vilt (n)
Viltfärgen är unik för abessinier och somali. Bottenfärgen är varmt aprikos och pälsen är tickad i svart och varmt rödbrun. Svansspetsen är sotsvart. En del katter kan ha en blekare rödbrun ton och får då en färg som liknar harens eller rådjurets. Trampdynorna är svarta och nosspegeln tegelröd med svart kontur. Ögats kontur har samma svarta färg.
 
ABY n
 
SOM n
Sorrel (o)
Ordet "sorrel" betyder fux och den kopparröda pälsen påminner också om en fuxfärgad häst. En sorrelfärgad katt har aprikos bottenfärg. Tickingen består av omväxlande chokladbruna och kopparfärgade band. Ju starkare kopparröd päls katten har, desto svårare kan det vara att avgöra kvaliten på tickingen. Trampdynorna är rosa och nosen rödbrun.
 
ABY o
 
SOM o
Blå (a)
Katten ser varmt blågrå ut. Den har beige bottenfärg (färgen kan påminna om havregryn) och pälsstråna är tickade i stålblått och varmt beige. Trampdynorna är blågrå/gammalrosa och nosspegeln är gammalrosa med blågrå konturlinje. Ögats kontur har samma blågrå färg.
 
ABY a
 
SOM a
Fawn (p)
Enligt rasstandarden skall en fawn katt ha cremefärgad bottenfärg och vara tickad i rosabeige och mörkt beige. I praktiken kan fawn variera en del, från mycket ljust beige till nyanser där det rosa överväger. I vissa belysningar kan katten få en laxrosa lyster. Trampdynorna är intensivt rosa och nosspegeln mörkare gammalrosa.
 
ABY p
 
SOM p
Svartsilver (ns)
En viltfärgad katt med silveranlag får färgen svartsilver. Idealiskt sett skall bottenfärgen vara rent vit med svart och vit ticking. Ibland har den vita färgen inslag av olika nyanser av rödbrunt, något som kallas rufism. Trampdynorna är svarta och nosspegeln tegelröd. Nosspegelns och ögats kontur är svart.
 
ABY ns
 
som_ns_liten
SOM ns
Sorrelsilver (os)
En sorrelfärgad katt med silveranlag får färgen Sorrelsilver. Katten skall ha en rent vit bottenfärg och pälsstråna är tickade i en färg som påminner om kanel eller chokladbrunt. Rufism är vanligt men syns inte lika mycket som hos svartsilver. Trampdynorna är rosafärgade och nosen rödbrun. Sorrelsilver är en ovanlig färg i Sverige
 
aby_os_liten
ABY os
 
som_os_liten
SOM os
Blåsilver (as)
En blåsilverfärgad katt har en silvervit bottenfärg med mörk stålblågrå ticking. Trampdynorna är blågrå/gammalrosa.
 
ABY as
 
SOM as
Fawnsilver (ps)
Denna mycket ovanliga färgvariant ska ha rent silvervit bottenfärg och ha varmt beige ticking. Trampdynorna är intensivt rosa och nosspegeln mörkare gammalrosa.
 
Depussey_Molly_Mc_gGredy_grand_chamion
ABY ps
 
SOM ps