Det är många aspekter att tänka på när du har bestämt dig för att utöka ditt hushåll med en katt. Tänk på att en katt kan bli 15-20 år gammal och ni skall trivas ihop under en lång tid! Fundera på vad du förväntar dig av katten och vad katten kan vänta sig av dig. Arbetar du hela dagarna så att katten kommer vara ensam större delen av dygnet? Finns det små barn eller andra husdjur i familjen? Vill du ha en livlig katt – som kommer kräva att du aktiverar den när du är hemma? Eller en lugnare, som inte har så stora anspråk på att du skall roa den?
Börja med att läsa om olika raser. Rasstandarden definierar utseendet på katten och det är viktigt att katten följer rasstandarden om du eventuellt vill ställa ut din katt eller påbörja avel. Du kan också sätta dig in i de olika rasernas temperament.
På utställningar kan du titta på de olika kattraserna och kanske få kontakt med sådana som har eller väntar kull.
När du har bestämt dig för en abessinier eller somali, är det dags att kontakta några uppfödare. Abessinier och somali är sunda och robusta kattraser med få ärftliga defekter. Uppfödare inom Aby- & Somaliringen arbetar förebyggande genom att följa våra hälsoprogram. Läs om dem på vår hälsosida. Försök få reda på så mycket som möjligt om katten/kattungarna, både när det gäller temperament och hälsa. Om uppfödaren inte har så mycket information om tidigare generationer i stamtavlan är det en god idé att kontakta de som fött upp t ex kattens far- och morföräldrar.

I Sverige växer alla kattungar upp i ”hemmiljö” men försäkra dig om att uppfödaren verkar ha en god katthållning och hygien.
När du har hittat en uppfödare som du har förtroende för och den kattunge som du vill köpa, så är det några detaljer att tänka på:

  • Upprätta ett skriftligt köpeavtal, t ex Sveraks standardavtal.
  • Kattungen skall vara minst 12 veckor innan den lämnar sin mamma för att utvecklas till en harmonisk katt. Ibland kan det behövas lite längre tid, t ex om katten är liten för sin ålder.
  • Kom ihåg att en katt som har några extra månader eller år på nacken är en minst lika bra kamrat som en liten kattunge, ni har många år framför er.
  • En kattunge skall vara vaccinerad två gånger för kattpest och kattsnuva och ha intyg på det.
  • Vid överlåtelsen skall det finnas ett veterinärintyg som är högst en vecka gammalt och som intygar att katten är frisk. Detta är mycket viktigt i försäkringssammanhang.
  • Katten skall ha en stamtavla eller ett bevis på att stamtavlan är på väg.