Abessinier

Abessinier är en graciös och elegant katt av medelstorlek. De är slanka, smidiga och muskulösa. Abessiniern har hjärtformat ansikte med stora alerta öron, gärna med tofsar.

Det skall vara god bredd mellan öronen som skall vara breda vid basen. Ögonen är mandelformade, stora, lysande och mycket uttrycksfulla. Ögonfärgen kan vara bärnstensgul, gul eller grön. Runt ögonen ser det ut som om katten har eyeliner. De kontrastrika ansiktsmarkeringarna ger abessiniern både charm och en vilddjursaktig look.

Benen är långa och slanka. Tassarna är små och ovala. Svansen ska vara tämligen lång och avsmalnande mot spetsen.

Pälsen är unik! Den är kort, spänstig och tätliggande med dubbel eller trippel ticking, vilket betyder att varje hårstrå har två eller fler färgband. Ränderna är i en bottenfärg, och banden i ljusare och mörkare färg (agoutimönster.) Den yttersta spetsen på hårstråt är i den mörkare färgen.

Agoutimönstrade katter har ett ”M” i den mörkare täckfärgen i pannan. Den mörka färgen löper sedan över hjässan och som en ål utefter ryggraden, och ut på svansen för att avsluta i en helfärgad svanstipp.

Somali

Somali är en långhårig Abessinier. Pälsen är semilånghårig, mycket mjuk, silkig och skön att röra vid. Svansen ska vara buskig som en rävsvans.

Tickingen ska bestå av minst tre färgband, men upp till 10 färgband är inte ovanligt. Pälsen utvecklas långsamt. Ticking och färg är sällan färdigutvecklade förrän vid 2-3 års ålder.

Önskvärt är också en välutvecklad krage och byxor, vilket innebär att somalin har riklig päls runt halsen och på bakbenen. Pälsen är lättskött och tovar sig inte. Den får gärna ha tofsar på öronen.

Eftersom det finns ganska få somalis i Sverige är det tillåtet att använda "syskonrasen" abessinier i avelsarbetet; dessa avkommor får beteckningen Aby-Variant.

Somalin är en frisk ras som har få ärftliga sjukdomar.

Dom första somalikatterna kom till efter en parning mellan två abessinier som båda bar på långhårsanlaget. Det är alltså ingen mutation eller hybrid mellan aby och någon långhårsras.

Aby-Varianter

Man kan para somali med abessinier för att bredda avelsbasen hos somali. Kattungarna efter en sådan parning blir alltid korthåriga, men bär på långhårsanlaget. Dessa kallas för aby-varianter. Enklast förklarar man det med att säga att det är en abessinier med långhårsanlag. Anlaget är recessivt, vilket innebär att det behövs två långhårsanlag, en från vardera förälder, för att katten skall bli långhårig.

Pälsen hos aby-varianter är oftast lite längre / mjukare och silkigare än abessinierns.

Framför allt somali-uppfödare använder aby-varianterna i parning med somali och får då i nästa generation oftast både somali och aby-varianter. Man kan ha sådan tur att det bara föds somali, men det är sällsynt. Förr var det inte tillåtet att para tillbaka aby-varianterna i abessinieraveln, men det är numera tillåtet.