Abessinier och somali är relativt små raser med en begränsad avelsbas. Det är därför viktigt att många individer används i avel. Om du har köpt en abessinier- eller somalihane till sällskap skulle du kunna hjälpa rasen genom att låta din hane få en eller två kullar innan kastrering. Rådfråga gärna din hanes uppfödare om vilken hona som skulle vara lämplig till din hane. Det finns flera faktorer att tänka på innan man låter sin hane para en hona. Katterna får inte vara för nära släkt med varandra. Om din hane är bärare av PRA eller PK-brist får han inte para en hona som också är bärare. Om den tilltänkta honan har b-blod är det viktigt att också testa din hanes blodgrupp. Det är också viktigt att hanen är fullt frisk och har ett trevligt temperament.

Om du bestämmer dig för att låna ut din hane måste du skaffa ett intyg från en veterinär på att hanen inte har navelbråck samt att han har normal testikelstatus, det vill säga att båda testiklarna är på plats i pungen.

Honkattens ägare ska betala en parningsavgift till dig för hankattens tjänster. Det är du som bestämmer avgiften och det är viktigt att komma överens om vad som ingår. Uppfödaren som har lånat din hane registrerar kattungarna på en särskild blankett. Den ska även undertecknas av dig som äger hankatten. Registreringsanmälan fungerar som ett kvitto på betald parningsavgift, därför ska du aldrig skriva under och posta den förrän du har fått betalt enligt er överenskommelse.

På den här sidan presenteras medlemmarnas avelshanar. Du som har ung hane som inte fyllt ett år kan annonsera här även om du inte är medlem

[forminator_form id="7351"]
Scroll to Top