Färger

Abessinier och somali är godkända i åtta färger inom SVERAK/FIFe. Inom andra förbund förekommer ytterligare färger, som choklad, lila, rött, creme och sköldpaddsvarianter.

Viltfärg (egentligen svarttickad agouti) har varit och är fortfarande vanligast. Viltfärgen är dominant och kan dölja att katten bär på även andra färger/anlag. Sorrel (hos andra raser kallad kanel) ser röd ut men är egentligen en ljus chokladfärg och ett recessivt färganlag (= måste komma från båda föräldrarna för att visa sig). Blått eller fawn (beige) uppkommer när katten har dubbla anlag för dilution som “späder ut” den egentliga färgen, hos våra raser viltfärg eller sorrel.

Dessa fyra färger kan sedan förekomma i kombination med anlaget för silver. Idealet är att bottenfärgen hos en silverkatt ska vara rent vit med ticking i svart, sorrel, blått eller fawn. Avelsbasen ännu är för liten för att para enbart silver med silver, vilket krävs för att kunna uppnå den perfekta silverfärgen.

Abessinier och somali har en tickad päls, vilket innebär att varje hårstrå är randigt med ljusare och mörkare färgband. Den mörkaste färgen finns längst ut på hårstrået och på svanstippen, där visas kattens egentliga färg. Botten- och bukfärgen är ljusare. En tickad katt är agoutimönstrad, vilket medför ett vilt utseende med karaktäristiska tecken i ansiktet och mörkare färg kring ögon och nosspegel.

Viltfärg (n)

Viltfärgen var tidigare unik för abessinier och somali. Bottenfärgen ska vara varmt aprikos och pälsen är tickad i svart och varmt rödbrun.

Svansspets, trampdynor och ögats kontur är svarta. Nosspegeln är tegelröd med svart kontur.

IC Ngorongoro af Khartoum. Eier Inger Nave 1
ABY n
thumbnail Kiachero GIC NKiachero Timian Dan JW 3 1
SOM n

Sorrel (o)

Ordet sorrel kommer från hästvärlden där ljusare fuxar brukar benämnas sorrel. En sorrelfärgad katt ska ha aprikos bottenfärg. Tickingen består av omväxlande chokladbruna och kopparfärgade band.

Trampdynorna är beigerosa och nosen rödbrun.

sorrel abessinier
ABY o
68457270 964195393972253 6643911534684667904 o 2
SOM o

Blå (a)

Katten ser varmt blågrå ut. Den bör ha beige bottenfärg (färgen kan påminna om havregryn) och pälsstråna är tickade i stålblått och varmt beige.

Trampdynorna är grårosa och nosspegeln är gammalrosa med blågrå konturlinje. Ögats kontur har samma blågrå färg.

blå abessinier
ABY a
blå somali
SOM a

Fawn (p)

Enligt rasstandarden ska en fawn katt ha cremefärgad bottenfärg och vara tickad i rosabeige och mörkt beige. I praktiken kan fawn variera en del, från mycket ljust beige till nyanser där det rosa överväger.

Trampdynorna är beigerosa och nosspegeln brunrosa.

finearerashyperionherofotomwestlingagkstenmark
ABY p
Fawn Somali
SOM p

Svart silver (ns)

En viltfärgad katt med silveranlag får färgen svartsilver. Idealet är en rent vit bottenfärg tickad med svarta band. Men ibland har den vita färgen inslag av olika nyanser av rödbrunt, något som kallas rufism.

Trampdynorna är svarta och nosspegeln tegelröd. Nosspegelns och ögats kontur är svart.

aby svart silver ns 2
ABY ns
SOM svart silver 4 2
SOM ns

Sorrel silver (os)

En sorrel katt med silveranlag får färgen sorrelsilver. Katten bör ha en rent vit bottenfärg och pälsstråna är tickade i kanelfärg. Rufism är vanligt men syns inte lika mycket som hos svartsilver.

Trampdynorna är beigerosa och nosen rödbrun.

aby sorrel silver os 2
ABY os
SOM sorrel silver 3
SOM os

Blå silver (as)

En blåsilverfärgad katt har en silvervit bottenfärg med mörk blågrå ticking.

Trampdynorna är grårosa och nosspegeln är gammalrosa med blågrå konturlinje.

ABY blasilver
ABY as
Som blasilver 2
SOM as

Fawn silver (ps)

Denna mycket ovanliga färgvariant ska ha rent silvervit bottenfärg med en varmt beige ticking.

Trampdynorna är beigerosa och nosspegeln brunrosa.

aby fawnsilver 6
ABY ps
SOM ps
SOM ps
Scroll to Top