Temperament

Att leva med en abessinier eller somali

Beteckningarna ”Minipuma” eller ”Katternas katt” säger något om våra rasers karaktär. I England kallas abessiniern ”Clown of the Cat Kingdom”. Somalin kallas ibland för “Rävkatt”.

Abessinier och somali är aktiva och nyfikna katter som alltid vill vara med sin familj. Räkna med att du kommer att ha sällskap i alla vardagens sysslor, i tv-soffan och i sängen. Våra raser följer dessutom gärna med ut i sele och koppel för att få delta och uppleva nya äventyr. De är för det mesta orädda och närgånget intresserade även av besökare.

Jakt och spaning

Abessinier och somali har en utpräglad jaktinstinkt och älskar att jaga, allt från bollar inomhus till fjärilar och andra smådjur utomhus. Det går att hålla dessa raser som innekatter, men du måste ge katten utrymme, klättermöbler, hyllor och fönsterplatser, det vill säga gott om plats för lek och spaning. En innätad balkong eller rastgård erbjuder stort nöje och stimulans för katten under den varmare årstiden.

Eftersom de är väldigt aktiva katter är de dessutom mycket matglada och sällan kräsna. Om du inte ser upp kan de roffa åt sig av din middag. Håll koll på att din kastrerade och äldre abessinier inte blir överviktig.

Problemlösare

Abessinier och somali anses vara intelligenta. De lär sig ofta att öppna dörrar, skåp eller lådor. Intresset för godsaker i kombination med deras smidighet gör våra raser till utmärkta problemlösare. Om de känner sig motiverade lär de sig snabbt att komma på inrop, apportera och andra trick och lekar. Deras påhittighet och oförsiktighet kan försätta dem i fara.

Vi som väljer abessinier eller somali vill ha en aktiv och social katt. Men samtidigt ska du vara medveten om att denna typ av katt kräver uppmärksamhet, sällskap och aktivering. Om du inkluderar din somali eller abessinier i dina dagliga aktiviteter kommer du att få en lekfull och tillgiven vän under många år.

Scroll to Top