Rasbeskrivning

Abessinier

Viltfärgad abessinier

Abessinier är en medelstor kattras på cirka 2,5-4 kg. Det är en graciös och elegant ras som är både smidig och muskulös. Benen är långa och slanka och tassarna är små och ovala. Svansen är lång och avsmalnande mot spetsen.

Abessiniern är agoutimönstrad och har ett ”M” i den mörkare täckfärgen i pannan. Den mörka färgen löper sedan över hjässan och som en ål utefter ryggraden, och ut på svansen för att avsluta i en helfärgad svanstipp. Abessinier finns i fyra grundfärger (vilt, sorrel, blå och fawn) och även i silver (svartsilver, sorrelsilver, blåsilver och fawnsilver).

Pälsen är kort, spänstig och tätliggande med ticking, vilket betyder att varje hårstrå har två eller fler färgband.

Ansiktet är hjärtformat och har kontrastrika markeringarna som ger abessiniern dess vilddjurslook. Öronen är alerta och får gärna ha tofsar likt en lokatt. De är stora, breda i basen och sitter brett isär.

Ögonen är lysande och uttrycksfulla. De är mandelformade och relativt stora. Ögonfärgen kan vara bärnstensgul, gul eller grön och har en tydlig eyeliner.

Somali

thumbnail Kiachero Ziimo 2

Somali är en syskonras till abessinier. Det ända som skiljer somali från en abessinier är pälslängden. Pälsen är semilång, mycket mjuk, silkig och skön att röra vid. Svansen är buskig som en rävsvans. Pälsen är riklig runt halsen där den bildar en krage och på bakbenen där katten får byxor. Pälsen utvecklas långsamt. Ticking och färg är sällan färdigutvecklade förrän vid 2-3 års ålder.

Rasen somali kom till efter en parning mellan två abessinier som båda bar på långhårsanlag. Det är alltså ingen mutation eller hybrid mellan abessinier och någon långhårsras.

 

 

 

Aby-variant

Viltfärgad abessinier variant

Aby-variant är en abessinier med långhårsanlag och är resultatet av en parning mellan en abessinier och en somali. Aby-varianter är korthåriga precis som abessinier men har en päls som oftast är lite längre, mjukare och silkigare än abessinierns.

Somaliuppfödare använder abessinier för att bredda avelsbasen. Arbetet görs i två steg. Först paras en abessinier med en somali vilket resulterar i en aby-variant. I nästa steg paras aby-varianten med en somali för att återigen få somali. Eftersom aby-varianten bär både på en långhårsgen och en korthårsgen kan utfallet av en parning mellan en somali och en aby-varinat ge både somali och aby-varianter. Långhårsanlaget är recessivt, vilket innebär att det behövs två långhårsanlag, en från vardera förälder, för att få en långhårig avkomma.

Scroll to Top